انتقال حرارت در پوسته ساختمان از طریق ديوارهاي جانبي در تماس با هواي آزاد و يا فضاهاي كنترل نشده، كف در تماس با هواي آزاد، فضای کنترل نشده یا کف روی خاک و سقف نهايي ساختمان و همچنین در و پنجره ها صورت میگیرد. هرکدام از اجزاء پوسته از سه روش هدایت، همرفت و تشعشع با محیط اطراف تبادل حرارت می کنند. با توجه به این نکته که جنس ماده تشکیل دهنده هر جز با جز دیگر متفاوت است، نوع انتقال حرارت در آن ها نیز متفاوت است. به عنوان نمونه در دیوارها، سقف و کف ساختمان درصد بالایی از انتقال توسط هدایت صورت میپذیرد در حالیکه در پنجره ها و جدارهای شیشه ای تشعشع، بخش اعظم تبادل حرارت را به خود اختصاص می دهد. (2-11) میزان اتلاف حرارت از طریق هدایت چنانچه پیشتر نیز اشاره شد انتقال حرارت از جسم گرم به جسم سرد منتقل میشود لذا جهت انتقال حرارت در ساختمان بسته به فصول سال متغیر است. در فصول سرد حرارت از داخل ساختمان به بیرون از آن منتقل می شود و بالعکس در فصول گرم، گرما از بیرون به داخل انتقال مییابد. همچنین این مورد در مناطقی که تغییرات دما در طول شبانهروز زیاد است، با تغییر ساعت متغیر است به عبارت دیگر درصدی از حرارتی را که ساختمان در طول روز دریافت کرده، با افت دما در هنگام شب به محیط اطراف منتقل میکند. شکل (2-3-) نحوه انتقال حرارت از ساختمان به محیط را نشان میدهد.
شکل2-3- انتقال حرارت از جدارههای ساختمان غالبا سهم هدايت حرارتي در مقايسه با همرفت و تشعشع در اتلاف انرژي بيشتر است بنابراين استفاده از مصالح ساختماني كه ضريب هدايت پايين دارند ضروري است. انواع مصالح ساختمانی و ضریب هدایت حرارتی هریک از آنها در پیوست هفت کتاب مبحث نوزدهم آورده شده است. از آنجاکه دیوارهای ساختمان از چند لایه با جنسهای متفاوت تشکیل شدهاند، جزو دیوار مرکب بهحساب میآیند و تلفات حرارت در آنها را میتوان با استفاده از معادله جدار مرکب بدست آورد. در شکل زیر دیواری متشکل از سه لایه با جنس و ضخامتهای مختلف نشان داده شده است.
شکل 2-4- انتقال حرارت در جدار مرکب همراه با لایه هوا دراطراف نرخ تلفات حرارت طبق معادله زیر بدست میآید (2-12) در این معادله ضریب انتقال گرمای کل با در نظر داشتن مقاومت حرارتی سه لایه و همچنین مقاومت حرارتی لایه هوای داخل و خارج مجاور دیوار بهدست میآید (2-13) باتوجه به ضریب هدایت حرارتی واحد سطح لایه نازک فیلم هوا f در دوطرف جدار، مقاومت فیلم هوا که با Ra نشان میدهند و مقدار آن بستگی به سرعت جریان هوا دارد با مقاومت حرارتی جدارهای مرکب جمع گردیده و ضریب کلی هدایت حرارتی U را به ما می دهد. (2-14) Rt=Rai+d1/k1+d2/k2+…+Rao |
|
Farid Bensaeed
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر