خواص بیولوژیکی آب
در آبهای طبیعی مخصوصاً آبهای سطحی، در کنار مواد معلق تعداد بسیاری موجودات کوچک نیز یافت می شوند. این موجودات ممکن است ریشه گیاهی یا حیوانی داشته باشند. جدا کردن و گروه بندی آنها از دیدگاه حالت حیوانی یا گیاهی داشتن، بسیار دشوار می باشد; زیرا تعدادی از آنها در حد فاصل بین دو حالت نام برده قرار دارند. بدین جهت تمام این موجودات زنده ذره بینی را میکروب می- نامند. این موجودات به علت سادگی شکل زندگی خود، قدرت تکثیر پذیری زیادی را دارا می باشند. تمام باکتریها یا میکروب های موجود در آب، بیماری زا نیستند و حتی بسیاری از آنها بوسیله دیاستازهایی که ترشح می کنند و یا از راه تغذیه، مواد آلی آبها را تجزیه و به مواد ساده تر تبدیل می- نمایند. از تمام باکتریهایی که در آبها یافت می شوند; تنها تعداد کمی برای سلامتی انسان مضرند. شناخت باکتریهای بیماری زا از باکتریهای بی ضرر، نیاز به آزمایشات دقیق دارد. با توجه به اینکه وجود یک نوع باکتری حتی اگر خطرناک نباشد، میتواند نشاندهنده وجود باکتریهای دیگر و همچنین میکروبهای بیماری زا باشد; لذا در آب مورد استفاده برای آبرسانی، باید تعداد موجودات ذره بینی بی ضرر از حد معینی تجاوز ننمایند; به عبارت دیگر وجود تعداد زیادی باکتری در آب، احتمال وجود باکتریهای بیماری زا از قبیل: میکروبهای بیماری هایی چون وبا و اسهال را نیز بالا می برد.
آبهایی که با مدفوع انسان یا حیوان آلوده می گردند; ممکن است دارای باکتریهایی باشند که موجب بیماری های روده ای مانند: اسهال خونی و تب روده و نظایر آن گردند. می دانیم که کلیفرم به ویژه اشریشیاکلی، به میزان فراوان در مدفوع انسان و حیوان خونگرم وجود دارند و چون مقاومت کلیفرم ها در آب بیشتر از سایر میکروبهای بیماریزا است; نبودن کلیفرم در آب، دلیل قاطعی است که سایر ارگانیسم های بیماری زا به احتمال زیاد در آب وجود ندارند; ولی وجود کلیفرم ها در آب، ممکن است به همراه میکروبهای بیماری زا باشد و همین امر اساس آزمایشات آلودگی آبهای شرب میباشد. آزمایش استانداردی که برای شمارش کلیفرم ها انجام می دهند; تست احتمالات ) MPN ([1] نام دارد که با تعیین آن و مراجعه به جداول مخصوص، تعداد کلیفرم ها را در 100 میلی متر نمونه مشخص می نماید.
راديو نوكلوييدها
آبهاي طبيعي داراي راديواكتيويته كمي هستند. افزايش راديواكتيويته آب ممكن است بطور طبيعي
اتفاق افتاده يا انسان ساخت باشد. افزايش طبيعي راديواكتيويته ممكن است از بمباران تابش كيهاني در اتمسفر ناشي شود. راديواكتيويته انسان ساخت از استخراج سنگ معدن و فراوري آن، كاربرد مواد راديواكتيو در صنعت و پزشكي و يا دفع و آزمايش تسليحات هسته اي ناشي مي شود. واحدهاي راديواكتيويته عبارتند از: كوري(Ci)[2] و رم(rem )[3]. يك كوري معادل 1010 * 3.7 فروپاشي اتم در هر ثانيه ( فروپاشي هرگرم راديوم ) است. واحد متداول پيكوكوري( PCi)[4] معادل 12-10 كوري است. راديواكتيويته كلي زمين در آبهاي طبيعي PCi/L 0.1 است. هدف از تسهيلات تأمين آب، داشتن راديواكتيويته كلي كمتر از PCi/L 10 با حداكثر مجاز كمتر از PCi/L 100 است. يك رم، معيار مقدار تابش دريافت شده در واحد زمان است. حداكثر دوز مجاز براي افراد در معرض تابش، 5 رم در سال است.
--
Farid Bensaeed
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر